'VolwASSen, wat nu?!'

logo-eal_1519226768.jpg

Een zoektocht in de volwassenwereld met autisme.

Een studiedag met wokshops en standenmarkt
op woensdag 21 maart in c.c. De Muze te Zolder van 9 tot 16:30 u

Deze studiedag is een initiatief van het Expertisenetwerk Autisme Limburg (EAL) en richt zich naar personen met ass vanaf 18 jaar, hun familie, studenten en professionelen. 

Naast het bezoeken van een uitgebreide standenmarkt van Limburgse organisaties die een aanbod hebben voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS), kan je deelnemen aan 2 workshops met een keuze uit 5 boeiende thema's:

  • talenten en positief zelfbeeld
  • communiceren met cliënten met ASS in de hulpverlening
  • verbondenheid en relaties
  • sensorische waarneming bij mensen met ASS
  • autisme en werk, getuigenissen uit het werkveld

U kan inschrijven voor 2 workshops: 1 voormiddag en 1 namiddag!
EEN HALVE DAG DEELNEMEN IS NIET MOGELIJK!

Het programma:

09u00: onthaal + standenmarkt
09u30: welkomstwoord
10u15: workshops
12u15: middagpauze + standenmarkt
13u30: workshops
15u30: netwerken + standenmarkt
16u30: einde

De workshops:

  • Talenten en positief zelfbeeld

Wat is talent? En waarom is het belangrijk dat we talent zien en onze eigen talenten kennen? Hoe kan talent positief inwerken op onze stressbeleving en ons zelfvertrouwen? In deze workshop geven Mira Huypers en Miet Joris je enerzijds deze inzichten mee, en laten zij jou anderzijds aan de slag gaan, op zoek naar je eigen talenten.

Mira is zelfstandig coach, trainer en HR-consultant. Zij werkt voor de vzw Overleef, haar eigen praktijk Leef en werkt daarnaast nauw samen met het ‘Huis voor Veerkracht’ (Elke Van Hoof) en de ‘Blij-met-mij’- Academie. In haar praktijk komt zij regelmatig in contact met zowel kinderen als volwassenen met ASS. Doordat de talenten vaak niet gezien, en al zeker niet benoemd worden, geraakt het zelfvertrouwen zoek. Dit kan leiden tot meer stresservaring en ongelukkig zijn. Een eerste stap is dan om jezelf opnieuw te ontdekken. En de talentenbril kan daar heel erg mee helpen.

Miet Joris is orthopedagoog in MPI De Dageraad en kinderyogadocent bij Happiness Kinderyoga. Ook kinderen en jongvolwassenen met autisme kunnen bij haar terecht. Welbevinden staat op de eerste plaats in alles wat ze doet. Na een opleiding Talentgedreven werken ontdekte ze hoe veerkracht reeds van jong af aan kan verhoogd worden en hoe we dankzij onze talenten kunnen opgroeien tot zelfzekere volwassenen die in hun kracht staan.

  • Communiceren met cliënten met ASS in de hulpverlening

In de begeleiding van cliënten met ASS is het belangrijk rekening te houden met de manier waarop cliënten met ASS zelf denken én met jou communiceren. Vaak staan we hier te weinig bij stil, waardoor er ruis op de communicatie ontstaat, cliënten zich niet gehoord of onbegrepen voelen en hulpverleners het gevoel hebben dat hun inspanningen niets opleveren. Om onnodige frustraties te vermijden, neemt Elke Busselsin deze workshop hulpverleners mee in de communicatie van mensen met ASS, om beter te kunnen samenwerken in het hulpverleningstraject.

Elke Bussels is klinisch neuropsycholoog, ACT-therapeut en Auti-coach. Zij heeft een zelfstandige praktijk te Opglabbeek, en is daarnaast verbonden aan het Mariaziekenhuis te Overpelt en het Diagnosecentrum Voorkempen te Zoersel.

  • Verbondenheid en relaties

Kunnen mensen met autisme een relatie hebben? En is die dan anders? En zo ja, wat is er anders aan? En wat is hetzelfde als bij een relatie met iemand zonder autisme? Deze relatiezoektocht wordt geleid door Els Ronsse.

Els Ronsse studeerde in 1995 af in de klinische psychologie (UGent), en volgde daarnaast ook nog een integratieve psychotherapieopleiding. Ze werkte 15 jaar als orthoagoog bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme, en opende daarnaast in 2000 een eigen praktijk gericht op mensen met autisme en een normale begaafdheid.

  • Sensorische waarneming bij mensen met ASS

Volgens sommige bronnen ervaart 76% van de mensen met ASS een sensorische bijzonderheden. Welke bijzondere waarneming is er mogelijk? Hoe breng je deze in kaart? En hoe moet je zo een sensorisch profiel dan lezen en begrijpen? Deze complexe materie wordt u op een eenvoudige manier uitgelegd door Miriam Perrone.

Miriam Perrone kreeg in 2011 op 31-jarige leeftijd de diagnose ASS. Sinds 2014 geeft zij lezingen en vormingen over autisme in heel Vlaanderen. Zij specialiseerde zich verder in ASS en behaalde de professionele bachelor 'Autismespecturmstoornissen' aan de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen. Miriam is de bedenker en co-producer van het autisme simulatie spel AutiWorld en is de auteur van 'Autisme glASShelder uitgelegd' (Garant, 2017).

  • Autisme en werk, getuigenissen uit het werkveld

Deze workshop wordt gegeven door begeleiders, werkzaam in Assjette, SAMEN met personen met ASS.

Door naar mensen met autisme te luisteren, gaan we op zoek naar tips en handvaten die kunnen helpen op de werkvloer. Hierbij denken we aan:
•           communicatie
•           sociale omgeving
•           voorspelbaarheid
•           ruimtelijke en zintuiglijke prikkels
•           invullen van pauzes      …
Tevens leggen we de nadruk op talenten en competenties die een voordeel kunnen zijn voor de werkgever.
Assjette vzw zorgt voor tewerkstellingskansen en begeleiding van normaalbegaafde mensen met ASS. En biedt:
•           een  bord vol kansen om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
•           ondersteuning op maat naar werk / op de werkvloer.
•           een brug over de kloof naar het normaal economisch circuit.
•           kansen om arbeidsvaardigheden te trainen.

Tarieven:

- Bent u een persoon met ASS, een ouder van een persoon met ASS of een student in het dagonderwijs, dan betaalt u 40 euro voor de hele dag (dus voor beide workshops, broodjeslunch inbegrepen)
- Alle andere deelnemers betalen 60 euro voor de hele dag (dus voor beide workshops, broodjeslunch inbegrepen)

Inschrijven:

Inschrijven kan via deze link
Uw inschrijving is definitief na betaling van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer van Autisme Limburg BE17 7350 2394 2921 met vermelding van de naam van de deelnemer.

Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten en wensen u alvast een leerrijke en waardevolle dag toe!

Expertisenetwerk Autisme Limburg

Terug naar overzicht